01020304

Перша конституція України гетьмана Пилипа Орлика. 1710 р.

Перша конституція України гетьмана Пилипа Орлика. 1710 р. /Пер. з латин. та приміт. М.С.Трофимука; Передм. та загальна наукова редакція О.Пріцака; Післяслово О.П.Трофимук та М.С.Трофимука. – К.: Веселка, 1994. – 77с.

І дітям і дорослим – усім, хто любить рідну землю й цікавиться її історією, треба прочитати цю книжку – першу Конституцію України, укладену ще 1710 року. Конституція була написана в двох мовних версіях – латинською мовою та староукраїнською: латинський текст призначався для ознайомлення урядовців інших європейських країн з ідеями і постулатами Конституції, а староукраїнський текст – для самих українців.

Документ цікавий насамперед тим, що він виразно демонструє позицію тодішньої політичної еліти України: зробити Україну самостійною незалежною державою. Крім того – і це дуже важливо – текст документу свідчить про досягнення політичного компромісу у формі суспільного договору (латинською мовою „pacta”) поміж головними культуротворчими і політичними групами в Україні: козацькою старшиною Гетьманату, Церковною елітою, Запорозьким Військом Низовим і, як тоді казали, „роксоланськими посполитими” – простими українцями, зокрема козацькими вдовами. Політичний компроміс у разі реалізації цих конституційних ідей повинен був об’єднати всіх українців на основі хозарської етногенеалогічної легенди козацтва і ідей суспільного й економічного захисту усіх верств населення.

Текст перекладено саме з латинської мови, бо у латиномовній версії є пояснення тих фактів і категорій, які були відомими і зрозумілими українцям, але невідомими для читачів з інших країн.

Книга містить переклад повного тексту (ще є коротка версія латиномовного тексту), примітки, які роз’яснюють зміст окремих категорій і реалій життя України XVII – XVIII ст., та післяслово, де пояснено процес визрівання окремих ідей Конституції 1710 р. Передмова відомого історика Омеляна Пріцака ставить український документ Конституція 1710 р. у контекст конституційних актів інших європейських націй.

Книга проілюстрована малюнками Олексія Штанка, які у доступній візуальній формі демонструють основні думки, які викладені у текстах. Таке поєднання розраховане на сприйняття дітей: старші читають і оповідають зміст, діти мають змогу розглянути картинки і витворити свої враження.

 

Це був перший проект сім’ї Трофимуків, метою якого було донести до ширшої громадськості інформацію про Конституцію1710 р. та її чільні ідеї.


Мирослав Степанович Трофимук, Олександра Трофимук